Translate

8 Kasım 2015 Pazar

Ermenilerin elinde esir olan 4 bin 700 Azerbaycanlı






Avrasya Türk Kadınlar Birliği Başkanı Fatma Aktaş, “Sorunu 24 yıldır gündemde tutmaya çalışıyoruz. Ermenistan’a siyasi ve ekonomik baskı yapılmıyor” derken Gaziler Sosyal Yardım Birliği Başkanı Rada Abbas da, “5 bin 101 Azerbaycanlı kayıp” diye konuştu.



4 bin 700 Türk Karabağ’da esir!


Lahey’de düzenlenen “Ermenistan’da Türk Kadın Esirler” konulu panelde konuşan katılımcılar, Karabağ’da esir tutulan Azerbaycan Türklerinin kurtarılması için Ermenistan’a baskı yapılmasını istedi.


Merkezi Hollanda’nın Lahey şehrinde bulunan Avrasya Türk Kadınlar Birliği “Tüm Türk Dünyası’nın Utancı Ermenistan’da Türk Kadın Esirler” konulu panel düzenlendi. Panelde söz alan konuşmacılar, Karabağ’da esir düşen Azerbaycan vatandaşı sayısının 4 bin 700 kişi olduğunu söyledi. Lahey’de düzenlenen konferansa; Azerbaycan’dan Karabağ Savaşı Gazileri Sosyal Yardım Birliği Başkanı Rada Abbas, Lahey Avrasya Türk Kadınlar Vakfı Başkanı Fatma Aktaş, Karabağ Gazisi Roza Hüseyinova ile Avrupa’da yaşayan Türk ve Azerbaycanlılar katıldı.


İçler acısı durum


Etkinlikte konuşan Lahey Avrasya Türk Kadınlar Birliği Başkanı Fatma Aktaş, Karabağ savaşında toplam 4 bin 700 Azerbaycan vatandaşının Ermeniler tarafından esir alındığını ifade etti. Aktaş, şunları söyledi: “Bu esirlerin  2 bin 700’ü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Toplam kadın esir sayısı bin 400. Şu an bunların esir durumları devam ediyor. Biz daha önce Hollanda Parlamentosu’na Türk Dünyası’nda yapılan soykırımların gündeme gelmesi için bir önerge vermiştik. O önerge sonunda bir kurumunun öncülüğünde esir alınan kadınların iadesi konusunda girişimde bulundular. Ancak bir sonuç alamadılar. Biz 24 yıldır süren bu esir olayını yakından takip ediyoruz. Bunu her yıl gündemde tutmaya çalışıyoruz. Ama şunu da belirtmek gerekir. Bu konularda Türk Dünyası’ndan çok az ilgi ve araştırma var. Ermenistan’a esirler hakkında siyasi ve ekonomik bir baskı yapılmıyor. Esir kadınların ve çocukların üzerlerinde çok acı veren tıbbi deneyimler yapıldığını haber alıyoruz.”


Destek bekliyoruz


Karabağ Savaşı Gazileri Sosyal Yardım Birliği Başkanı Rada Abbas da Ermenilerin esir aldığı Azerbaycanlı kadınların sesi olmak için Lahey’de bulunduğunu aktardı. Abbas, şöyle dedi: “Brüksel’de Avrupa Parlamentosu yetkilileri ile bir araya geldik. Onlara esirlerle ilgili sorunlarımızı dile getirdik. Karabağ sorunu ve Azerbaycan hakkında bilgiler verdik. Bu savaşta 20 binden fazla Azerbaycan Türk’ü şehit oldu. 20 binin üstünde insan yaralandı. 50 bin kişi sakat kaldı. 5101 Azerbaycan Türk’ü de kayıp ya da tutsak olmuştur.” 


Bu arada panelde, Şuşa’dan gönderildiği bildirilen duygu yüklü bir mektup herkesi hüzünlendirdi.  Azerbaycan resmi kaynaklarına göre ise Karabağ savaşında toplam esir sayısı 4 bin 354 kişi. Bunlardan 3 bin 503’ü asker geri kalan 841 sivil. Siviller arasında 269 kadın ve 46 çocuk bulunuyor.



Yeniçağ, 06.10.2015