Translate

20 Temmuz 2014 Pazar

ŞEHİTLERİMİZ HUZURSUZ.....!





Çanakkale’de 99 Yıl Sonra Şehit Kemikleri Ortaya Çıktı


Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında, Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü yakınlarında bulunan Ağadare bölgesinde, şehit kemikleri 99 yıl sonra gün yüzüne çıktı. 450 dönümlük alanda, her adımda şehit kemiklerine rastlanıyor. Bölgede bulunan şehit kemikleri, oldukları yere defnediliyor.

99 yıl önce çetin savaşların gerçekleştiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda seyyar hastane olarak kullanılan Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü Ağadere mevkisindeki Ağadere Ağır Mecruhin (Yaralı) Hastanesi bölgesinde, toprak üzerinde bazı kemik parçaları görüldü. Yapılan incelemede ortaya çıkan kemiklerin bir Şehidin kafatası ait olduğu anlaşıldı. Alanda, çok sayıda şehit kemiklerinin toprak üstüne çıktığı belirlendi. Bulunan şehit kemikleri, bulundukları yerlere defnedildi.

BİTKİ TEMİZLİĞİNDEN SONRA ORTAYA ÇIKTI

Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi alanında, jeofizik radarla belirlenen gerçek şüheda kabristanlığının hemen yanında, yarımadanın en büyük şehitliği olacak olan Ağadere şehitliği inşaatı da sürüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, bölgede isimleri bilinen 2 bin 485 şehidin yattığını söyledi. Bölgede şehit kemiklerinin toprak üzerine çıktığını söyleyen Erdoğan, “Ağadere şehitliğinde düzenlemeye esas bitki temizliği esnasında, bitkiler buradan çıkarılırken, toprağın üst kısmının karışması neticesinde, bölge yoğun şehitlik alanı olduğundan dolayı, 99 sene önce buraya defnedilmiş olan şehitlerimizin kemikleri yüzeye çıkmaya başladı. Biz de ne zaman buraya gelsek, gerek bizim personelimiz, gerekse teknik arkadaşlarımız, her geldiğinde gördüğümüz bu şehit kemiklerini, bulundukları yere küçük bir çukur açarak oldukları yere defnetmeye çalışıyoruz. Burası en büyük şehitlik alanlarımızdan bir tanesi. Yarımadadaki, belki Türkiye’deki en büyük şehitliklerden bir tanesi” dedi.

İNŞAAT, ŞEHİTLİĞE ZARAR VERMEYECEK

Bölgede devam eden şehitlik inşaatının, gerçek şehit kabristanlarının bulunduğu alana zarar vermediğini de söyleyen İsrafil Erdoğan, “Biz bu hataya düşmemek için, Jeofizik radarla kabristanların yerini belirlemeden hiçbir şehitlik yapmadık. Gerçek şehitliklerin üzerine, yaya yolu yada şehitlik duvarı gelmemesi için önce jeofizik radarla kontrol yaptık. Gördüğünüz bu alana hiçbir fiziki müdahale yapılmayacak. Bu topraklara insan ayağı bastırılmayacak. Ziyaretçiler için özel ahşap yürüyüş yolları yapılıyor. Ziyaretçiler bölgenin etrafından dolaşacaklar” dedi.

17 milyon liraya mal olacak Ağadere Şehitlik inşaatı kapsamında bir ziyaretçi bilgilendirme merkezi, hastane müzesi, müze binasının deniz tarafına da 2 bin 485 şehidin isminin yazılacağı 136 metre uzunluğunda ve 8 metre yüksekliğinde kaide yapılacak. Alanda sadece 2 bina ve küçük bir cami inşa edilecek. Şehit kabristanlarının bulunduğu alanda ise sadece peyzaj düzenlemeleri yapılacak. Ağadere şehitliğinin hemen arkasında kalan, şehit kemiklerinin yüzeye çıktığı şehit kabristanlarının olduğu alan ise koruma altına alınacak. Alanın etrafına, toprakla teması engellemek için çelik rayların üzerinde ahşap yürüyüş yolu yapılacak. Ziyaretçiler, gerçek şehitlik kabristanlarını, toprağa ayak basmadan bu şekilde ziyaret edebilecek.


17.07.2014- ARKEOLOJİHABER





ACABA...... ?
NELER OLDUĞUNU
NEREYE "GİTTİĞİMİZİ" 
ONLARDA HİSSEDİYOR....