Translate

10 Ağustos 2016 Çarşamba

10 Ağustos







10 AĞUSTOS 1915


- Arkadaşlar yarın sabah mutlaka taarruz edeceğiz ve başarılı olacağız... Kıtalarınızı hazırlayınız ve bana haber veriniz.


Çevresindeki birlik komutanları "Baş üstüne" dediler. Kıtalarını hazırlamak için karagahtan çıktılar.


Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal Bey birliklerin hazırlandığını haberini alınca , kıtaların yerleştiği siperlerin önüne dikildi. Etrafındaki komutanlara emir veriyor bazı yanlışları düzelttiriyor ve birliklere saldırıcağı istikameti bizzat gösteriyordu. Acele ediyordu, gün ağarmadan saldırıya geçmeliydi. Ancak zaman da hızlı ilerledi....


- Arkadaşlar düşman kaçmaya hazırlanıyor. Fakat biz buna izin vermeyeceğiz.Onu burada mahvedeceğiz... Kırbacımla işaret verince derhal saldırıya geçeceğiz. Herkes ileri atılacak.


Albay Mustafa Kemal Bey biraz daha ileri gitti. Kısa bir süre araziye baktı, sonra gerideki birliklerin konumunu düşündü. Kırbacını yukarı kaldırdı, kısa bir süre bekledi, sonra kırbacını indirdi.


O anda siperde her an ileri fırlamak için yay gibi gerilmiş erat ve subaylar şimşek gibi siperlerden çıkıp bayır aşağı "Allah Allah!" nidaları ile düşman üzerine bir sel gibi akıyorlardı. Saldıran herkeste kararlılık ve düşmanı yerinden söküp atma azmi vardı. Kanlı bir boğuşma başladı. Muharebe sürüp giderken çarpışmayı heyecanla izleyen Grup Komutanı, heyecanlanarak kendini kollamadan ileri çıktı.


Seyre daldı ve duruma göre etrafındaki komutanlara ve irtibat subaylarına emirler vererek çarpışmayı yönlendiriyordu. Yanında 24.Alay Komutanı Nuri Bey ile cephede olan biteni izlerken yakınlarına bir mermi düşüp infilak etti. O sırada bir misket parçası Mustafa Kemal'in sağ tarafına şiddetle çarptı. Bir an sendeleyen komutan ne olduğunu anlamadı. Elini göğsüne götürdü. Kan göremeyince çarpışmalara dikkat kesildi.


24.Alay Komutanı Nuri Bey ceketinin göğüs kısmındaki deliği görünce irkildi. Heyecanlandı:
- Efendim vuruldunuz!
- Aman Nuri Bey susun... Asker vurulduğumu duymasın!
- Fakat Efendim...
- Sus...Sonra...


Çok geçemeden de bir çoşkun selin önünde hiçbir şeyin duramayacağı gibi kendi kabından taşmış, damarlarındaki kanın şelaler yapıp çağladığı Türk askeri de taarruzu olgunlaştırarak İngilizleri Conkbayırı'ndan söküp atmaya başladı. Tıpkı dün Anafartalar'da olduğu gibi Conkbayırı ve Kocaçimen hattı emniyet altına alınmıştı.


- İşte şurası Conkbayırı, arkasında Kocaçimen, karşımızda Merkeztepe arkamızda ise Sancak Tepe var... Yer adları bile muharabeye dair; Bomba Sırtı, Kanlısırt, Kırmızı Sırt, Cesaret Tepe, Sancak Tepe, Topçular Sırtı...


Ey Gelibolu Yarımadası'nın kanla sulanan toprakları....


57.ALAY ÇANAKKALE
İSMAİL BİLGİN





SİZE LAYIK OLABİLDİK Mİ?..